Rörelse genom livet 17/3

En populärvetenskaplig förmiddag om hälsoeffekterna av fysisk aktivitet och träning genom livet – för både friska och sjuka.

Annordnades den 17 mars 2018 av Medicinska fakulteten för att uppmärksamma Ebba Fischer, ordförande i Crafoordska stiftelsen, och hennes betydelsefulla engagemang för forskning inom medicin och hälsa.

Missade du arrangemanget, fick du inte plats, eller var du där och vill se det igen?

Här finns alla föreläsningar från förmiddagen, i filmformat!

PROGRAM

Vad händer i kroppen vid fysisk aktivitet? Går det att undvika sjukdom genom att träna? Kan det användas som behandling? Och kan det bli för mycket träning? En förmiddag då forskare vid Lunds universitet bjöd på ett smörgåsbord med kunskap om fysisk aktivitet och hälsa. Gerdahallen bjöd på motivation och även ett potpurripass för den som var sugen på att testa olika former av träning.

TID: 17 MARS KL 10-12:10 (13:25)
PLATS: AULAN PÅ LUX, HELGONAVÄGEN 3, LUND

Dagens modererades av Cecilia Nebel, moderator och journalist

Välkomna

Kan jag träna för mycket?
Åsa Tornberg, docent, leg. sjukgymnast

Ska alla träna likadant?
Ola Hansson, docent och träningsforskare

Skolidrott – en dundermedicin för knoppen och kroppen?
Björn Rosengren, docent och överläkare

Varför ska jag träna balans?
Eva Ekvall Hansson, docent, leg. fysioterapeut

Paus med tilltugg och prova-på-stationer
Passa på att testa din egen kondition, balans och styrka under kaffepausen.

Varför ska man träna när man har cancer?
Anna Johnsson, doktorand och leg. fysioterapeut

Kan träning förbättra hjärnfunktionen?

Anita Wisén, docent, leg. sjukgymnast

Vad innebär motivation?
Erica Matton, personlig tränare, Gerdahallen

Vad är motivation och behövs det verkligen? Vilken känsla får du när du hör det välanvända ordet? Om du skulle vilja vara motiverad kan du då bringa fram detta på beställning? Svaret är ja.

Avrundning

Lunchwrap i foajén på LUX

Potpurripass på Gerdahallen
Plats: Stora salen på Gerdahallen
Välkommen till detta häftiga Potpurripass där du får ett smakprov på flera av de populära gruppträningsformerna från Gerdahallens digra schema. Våga testa denna härliga mix av lustfylld träning på olika intensitetsnivåer med riktigt duktiga instruktörer!
Kom till passet ombytt till träningskläder. Omklädningsrum med dusch och bastu finns på Gerdahallen.

Johanna Sandahl
johanna.sandahl@med.lu.se

Crafoordska stiftelsen

Läs mer om Crafoordska stiftelsen:
www.crafoord.se