Student inom folkhälsa blir “Global Swede 2019"

2019-04-16

Grattis Salma Kikhia, student på Lund universitetets mastersprogram i folkhälsa, som kommer att utnämnas till “Global Swede 2019” under en ceremoni på Svenska institutet i maj.

Salma Kikhia kommer att utnämnas till “Global Swede 2019” under en ceremoni på Svenska institutet i maj.

Salma Kikhia, som kommer från Syrien, är en av 26 internationella studenter som kommer att utses till Global Swede 2019 vid ceremonin den 21 maj.

Maria Björkqvist, vicedekan vid Medicinska fakulteten, Lunds universitetet, har nominerat Salma Kikhia till utmärkelsen:

”Salma kommer från Syrien där hon också utbildat sig till läkare. För närvarande studerar hon, masterprogrammed i folkhälsovetenskap. Salma Kikhia, brinner för att använda sin bakgrund och sina kunskaper i folkhälsovetenskap för att skapa en bättre situation och förutsättningar för människor i sin omgivning. Salma är mycket engagerad i det svenska nätverket för internationella mastersprogram i folkhälsovetenskap (SNHI) och i olika frivilligorganisationer. Med dessa som bas arbetar hon aktivt för att skapa engagemang för hälsofrämjande insatser bland migranter i Malmöområdet. Det är med glädje och stolthet som vi nominerar Salma Kikhia till utmärkelsen ”Global Swede”.”

Bakom Global Swede står Svenska institutet och Utrikesdepartementet. Syftet är uppmärksamma internationella studenterna och deras roll som ambassadörer för Sverige och att entusiasmera dem att fortsätta odla sina relationer med Sverige och sitt universitet även efter avslutade studier.

Johanna Sandahl