lu.se

Medicinska fakulteten

Lunds universitet

Grattis Therese de Neergaard som tilldelas Anders Wall-stipendium

2019-03-11

Therese de Neergaard, läkarstudent och forskarstuderande inom infektionsmedicin vid Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund, tilldelas Anders Walls Unga Forskare-stipendium på 150.000 kronor.

therese de neergaard
Therese de Neergaard. Foto: Andreas Stiller

Therese de Neergaard har 1,5 termin kvar på läkarprogrammet och doktorand sedan 2017 och har sedan dess tagit varannan termin uppehåll för att forska på heltid. Avhandlingsarbetet handlar om att förstå, kartlägga och kvantifiera de molekylära mekanismerna för fagocytos, en livsviktig process där celler i kroppens immunförsvar innesluter och bryter ner sitt byte, till exempel farliga bakterier, cancerceller och död cellvävnad. Hennes handledare Pontus Nordenfelt, är biträdande universitetslektor och docent i infektionsbiologi vid Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund

Grattis Therese, hur kändes det när du fick reda på att få reda på att du fått priset?
– Jag blev först väldigt överraskad. Det var helt overkligt, nästan lite magiskt. När man blir så glad att ansiktsmuskulaturen börjar göra ont men man ändå inte kan sluta le. Känslan är nästan omöjlig att beskriva, jag vill bara understryka hur tacksam och rörd jag är över detta.

Vad fick dig intresserad av att forska?
 – Jag älskar de naturvetenskapliga ämnena, har alltid var nyfiken och tyckt om att ställa frågor. Jag deltog i min första sommarforskarskola på högstadiet och efter det var jag fast. Mitt intresse har sen utvecklats tack vare människor omkring mig. När jag var yngre var det mina lärare och familj stöttande och inspirerande, nu är min handledare Pontus Nordenfelt och mina fina kollegor minst lika viktiga i att vidareutveckla mitt intresse. 

Vad hoppas du att forskningen ska kunna leda till?
 Det är en svår fråga att besvara. Tillämpningar av grundforskning kan vara svåra förutspå innan man har fått en djupare förståelse och bedrivit forskningen. Fagocytos är viktigt och studeras inom många olika medicinska fält. Min förhoppning är att det vi gör kommer bidra till ökad förståelse för många olika område och öppna upp för nya möjligheter inom translationell forskning.

Var forskarvärlden som du tänkt dig?
 – På många sätt är det mycket bättre än vad jag föreställde mig. Det finns många otroligt duktiga forskare som är inspirerande och hjälpsamma. Det är högt i tak och präglas av öppna dialoger. Däremot anade jag inte att det är så pass otryggt och svårt med anslag. Det är tragiskt att väldigt duktiga forskare tvingas sluta. Trots det brinner många så mycket för sin forskning att man alltid försöker finna nya lösningar och hjälpa varandra, det är fantastiskt. Jag är övertygad om att det dessutom kommer bli bättre i framtiden, många duktiga människor arbetar med att det ska bli en förändring och som ung forskare är det en fantastiskt spännande värld att få vara del av och utveckla.  

Prissumman är på 150 000 kronor – vad har du tänkt att göra för pengarna?
 – Som ung forskare är detta ett ovärderligt stöd. Jag vill använda pengarna för att utveckla mig själv som vetenskapskvinna och människa. Men förutom att man får detta hedervärda stipendium får man bli del av nätverket Wallumni, där de som tidigare fått detta stipendium är med. Ett nätverk fullt med helt fantastiska individer som jag tror är minst lika viktig för mig som stipendiet i sig. Jag tror Wallumni är en perfekt plattform för att gemensamt börja bygga broar mellan områden och experter.