Göran Gustafssonpriset 2019 till Kristian Pietras

2019-03-04

Kristian Pietras, professor i molekylär medicin på Institutionen för laboratoriemedicin, har tilldelats Göran Gustafssonpriset i medicin för ”sin genombrytande analys av den cancerassocierade mikromiljön och dess roll för tumörutveckling”. I sin forskning har han systematiskt studerat vilka celltyper som tumörer är uppbyggda av och hur dessa kommunicerar med varandra och med omgivningen.

kristian pietras
Kristian Pietras, professor i molekylär medicin på Institutionen för laboratoriemedicin, har tilldelats Göran Gustafssonpriset för ”sin genombrytande analys av den cancerassocierade mikromiljön och dess roll för tumörutveckling. Foto:Kennet Ruona

– Det är kul att nomineringen kommer från Lunds universitet vilket verkligen känns som ett fint erkännande. Att sedan priset bereds i Kungliga Vetenskapsakademien – som är guldstandarden för svensk vetenskap - känns väldigt fint. Om de tycker att man gjort något bra är det förstås extra roligt, säger Kristian Pietras.

Det som Kristian Pietras i sin forskning vill fokusera på framöver, är att med hjälp av de senaste känsliga analysmetoderna, skapa en detaljerad karta över exakt vilka undergrupper av celler som bygger upp en tumör som stödjer respektive bekämpar cancern. Något som är viktigt att veta för att utveckla läkemedel som slår ut, respektive bevarar, rätt celler. Forskningsanslaget är ett välkommet bidrag i detta:

– Ett sådant här oväntat forskningsanslag gör att vi kan starta lite mer ”vågade” projekt. Dels så får vi möjlighet att tänka lite mer storskaligt – det vi redan har planerat kan vi göra lite större och bättre. Dels så kan vi genomföra projekt med högre potential, men där risken för att misslyckas också är större, avslutar Kristian Pietras.

Priset är på 5 miljoner över tre år, samt ett personligt pris på 250 000 och delas ut den siste mars.

Ytterligare fyra forskare inom områdena matematik, fysik, kemi, molekylär biologi tilldelas Göran Gustavssonpris. Priset i fysik går till Anders Johansen vid Naturvetenskapliga fakulteten, Lunds universitet, ”för sin banbrytande forskning om planeters bildande och utveckling i närheten av unga stjärnor”.

Läs pressmeddelande från Kungl. Vetenskapsakademin

Åsa Hansdotter