Sepsis – drog fulla hus!

2018-11-09

Årets Forskningens dag blev en riktig publikdragare. Aulorna i både Malmö och Lunds var fyllda till bristningsgränsen. Temat var sepsis, en sjukdom som drabbar 40 000 svenskar om året varav en av fem dör. Sepsis, som tidigare kallades blodförgiftning, handlar om att kroppens immunförsvar går bärsärk och angriper kroppens egna organ. Sepsis har skördat många offer genom alla tider och över hela världen.

Under årets evenemang fick publiken, under ledning av moderator Cecilia Nebel, höra om vad som händer i kroppen och hur man kan känna igen symptomen på sepsis.

adam3333
Adam Linder berättar om hur symptomen kan se ut. Men det är inte alltid alla symptomen uppträder och de kan vara lite diffusa.

Förutom föreläsningar fick publiken också lyssna på patienter som i en film beskrev sina upplevelser av att insjukna i sepsis.  Och hur vårdpersonalen arbetar för att få syn på de många gånger diffusa kännetecknen. Även om symptomen varierar så var föreläsare överens om att patienterna brukar känna att sepsis inte påminner om något annat tillstånd. ”Inte ens om det började brinna skulle jag lämna sängen”, beskrev en av patienterna sin upplevelse.

pontus nordenfelt och oonagh shannon
Moderator Cecilia Nebel frågar Pontus Nordenfelt och Oonagh Shannon vad som sker i kropoppen vid sepsis.

Sepsis är inte lätt att vare sig diagnosticera eller behandla. Det gäller att sätta in rätt behandling. Forskarna berättade hur de arbetar med att hitta nya sätt att diagnosticera sepsis och också att hitta alternativa behandlingar när antibiotikan inte biter.

malin inghammar magnus rasmusen johan tham
Johan Tham , Malin Inghammar och Magnus Rasmussen, tre infektiosnläkare beskrev den så kallade sepsiskedjan som vården använder när de finns indikation på att en patient kan vara drabbad av sepsis.

Men trots de dramatiska ämnet var forskarna hoppfulla och tror att vi med hjälp av mer forsning inom området ska gör diagnostisierigns snabbare och behandigen bättre. Även ökad medvetenhet hos befolkning och vårdpersonal om sepsis kan  minska dödligheten.

Före programmet i aulan och i pausen fanns de prova-på-stationer där besökarna bland annat kunde titta på bakterier i megaförstoring, se hur väl handsprit fungerar och träffa sepsisfonden.

Se hela programmet i efterhand som helhet eller valda delar: www.vetenskaphalsa.se/forskningens-dag-2018/