Pris för akademiskt ledarskap till Pia Sundgren

2018-06-01

För andra året delar Future Faculty ut Minerva award for academic leadership. Detta år är det Pia Sundgren, professor i diagnostisk radiologi, som prisas för sitt akademiska ledarskap.

pia sundgren
Pia Sundgren

Future Faculty, som en sammanslutning av disputerade forskare Medicinska fakulteten, vill genom detta pris lyfta värdet av gott akademiskt ledarskap. De egenskaper som bedöms är ärlighet, förtroende, rättvisa, respekt, ansvar och mod.

Motiveringen lyder:

“Pia is an internationally acknowledged successful professor. Even though she has reached a high impact and powerful position, she has not let go of her high moral standards and ambition to be fair, honest and respectful towards her colleagues. She has taken on challenging tasks and positions, where she had to be assertive and make hard decisions, and has managed this with excellence, trying to be as honest and fair as possible.”

Pia Sundgren, hur känns det att få detta pris?

- Jag är väldigt tacksam och stolt. Det är en stor ära! Menskorskap har alltid legat mig varmt om hjärtat och jag lägger gärna mycket tid på att vara ledare och mentor för doktorander, medicine studerande, och yngre kollegor. Jag är väldigt glad över att det uppskattas och erkänns!

Hur blir man en bra ledare inom akademin?

- För att vara en bra mentor måste man vara lyhörd, inspirerade och tillgänglig. Man måste hålla det man lovar och även kräva av de man handleder att de håller vad de lovar. Ställer du upp för dem så ställer de uppför dig. Det blir en win-win-situation och de man handleder blir intresserade av att sköta deadlines och ta egna initiativ, visa sin egen kreativitet och därigenom bli självständiga i sin framtida roll som forskare. Att få unga kollegor att bli inspirerade av att forska och se deras glädje när de lyckas med första presentationen eller första artikeln slutar inte inspirera mig – det är så roligt och tillfredställande.

- Det är även viktigt att vara inkluderande. Jag är mån om att introducera doktorander och yngre kollegor för mina nätverk och kollegor internationellt. Jag visar att de tillhör teamet och att du redan som nybliven doktorand har samma värde som de andra i teamet. Jag visar respekt och vill att de respekterar andra.

Är det svårt?

- För mig är det viktigt med forskningsetik och värdegrunden kan ibland skilja sig något åt då man samarbetar med forskare från andra grupper. Då kan det ibland vara svårt att guida sina egna medarbetare och be dem hålla sig till de krav som gäller i vår grupp. Jag försöker var tydlig och förklara vad man kan och inte kan göra, och varför. Det finns inga genvägar om man skall lyckas och samtidigt vara stolt över sig själv och det man gör.

Priset kommer att delas ut vid en ceremoni den 13 juni kl 15-16 lokalen I-1345 på BMC i Lund. Alla är välkomna, men anmälan krävs

Läs mer om Minerva award for academic leadership