Donation till hjärnforskning

2017-12-06

Institutionen för kliniska vetenskaper i Lund har fått en donation på drygt två miljoner till hjärnforskning. Donatorer är Maj-Britt och Allan Johansson, till minne av en älskad dotter.

­­­

kerstin johansson
Kerstin, Allan och Maj-Britt Johanssons dotter

Maj-Britt och Allan Johansson har valt att donera sin fastighet i Råå till forskning om hjärntumörer.

Maj-Britt och Allans dotter Kerstin drabbades av en hjärntumör 1982. Tumören opererades bort men kom tillbaka 1990. Trots flera behandlingar och operationer avled hon 1993. Kerstin tillbringade mycket tid på universitetssjukhuset i Lund och Maj-Britt och Allan kände att hon fick bra omvårdnad. Det är med värme de minns överläkare Strömblads engagemang.

- Trots en omfattande hjärnoperation var hon uppe och rörde sig dagen efter operationen, berättar Allan Johansson.

Redan i ett tidigt skede bestämde Maj-Britt och Allan sig för att de ville donera pengar till hjärnforskning till minnet av sin dotter. I takt med att de blev äldre och hade mer och mer svårt att ta hand om sitt hus så föddes idén att donera huset.

- När Maj-Britt fick alzheimer och behövde komma in på ett vårdboende fick jag följa med som medboende. Huset var svårt att sköta och började förfalla. Då kom vi på att skänka huset till Lunds universitet med ett gåvobrev, säger Allan Johansson.

Donationen motsvarar ett värde av drygt 2 miljoner kronor och går till institutionen för kliniska vetenskaper i Lund.

- Vi lägger oss inte i vilken forskning pengarna ska gå till, bara att det ska gå till forskning om hjärnan och hjärntumörer, säger Allan Johansson.

Allans förhoppning är deras donation ska bidra till att forskningen kommer vidare och kan hjälpa folk som drabbats av samma sjukdom som Kerstin.

- Vi är mycket tacksamma för att Maj-Britt och Allan Johansson har valt att donera till Medicinska fakulteten. Donationer som denna betyder mycket för den medicinska forskningen och bidrar till att hjälpa framtidens patienter, säger Gunilla Westergren-Thorson, dekan för Medicinska fakulteten.