Maxpoäng inte längre nödvändigt för att bli läkare

2010-12-09

För första gången på många år krävs inte längre maxpoäng för att komma in på läkarutbildningen. Det är en följd av de nya tillträdesreglerna som infördes hösten 2010.

I dag börjar beskeden skickas ut till de 176 982 personer i Sverige som antagits till en utbildning i vår. Jämfört med vårterminen 2010 har antalet antagna ökat med tre procent. Statistiken visar också att det inte längre krävs maxpoäng för att komma in på något av landets sju läkarprogram för dem som söker direkt på sina gymnasiebetyg. Det betyder att det inte heller kommer att krävas lottning för att antas

Att det inte längre krävs maxpoäng för att komma in på läkarprogrammen är en följd av de nya tillträdesreglerna som infördes hösten 2010. Läkarutbildningar ges på universiteten i Linköping, Göteborg, Lund, Umeå, Uppsala, Örebro och vid Karolinska institutet i Solna. I exempelvis Lund krävs nu 22.10 som lägsta antagningspoäng jämfört med maxpoängen 22,5 hösten 2010.