Kliniska vetenskaper, Malmö

Medicinska fakulteten | Lunds universitet

Vinnande presentation av celiakiprojekt

2018-05-29

Forskningsstudien CiPP  med inriktning på celiaki tilldelades nyligen priset ”Nutrition Research Project of the Year” i Genève. Bakom CiPP står Lunds universitet och forskningsföretaget Probi AB.

Porträttfoto av Daniel Agardh. Foto: Björn Martinsson

CiPP (Celiaki-prevention med probiotika) drivs av Daniel Agardh (bilden till höger), docent vid Lunds universitet, i samarbete med forskningsföretaget Probi AB i Lund.

”Nutrition Research Project of the Year” koras av  Nutraingredients. Det är en digital nyhetsförmedlare med life science-industrin som målgrupp, som ingår i William Reed Business Media.

Forskningsprojektet valdes ut som en av tre finalister, och inbjöds att framför en jury hålla en tio minuter lång presentation med fokus på projektets och resultatens vikt för omvärlden. Detta, samt prisceremonin, hölls vid den årliga mässan Vitafoods i Genéve 15-17 maj 2018.

Förutom äran och marknadsföringsvärdet består priset av en statyett.

CiPP-studien inkluderar 78 barn i åldern 3-7 år med genetisk predisposition för att utveckla celiaki. Under sex månader fick barnen antingen tillskott av probiotika eller placebo. Resultaten visade att intaget av probiotika minskade inflammationssvaret och att det möjligen kan verka preventivt mot celiaki hos barn med ökad genetisk risk för sjukdomen.

CiPP kommer att följas av en ny, större studie där totalt 600 barn ska inkluderas och följas upp under en sexårsperiod.

Text och foto: Björn Martinsson