Geriatrik
Forskning om äldre och äldres sjukdomar
Vårt största forskningsprojekt är Gott Åldrande i Skåne (GÅS) – en nationell studie som ska ge kunskap om vad som påverkar de äldres hälsotillstånd och vård och omsorg. Viktiga forskningsområden är bland annat intellektuell (kognitiv) funktion hos äldre, särskilt åderförkalkning (vaskulära riskfaktorer), kost, orsaker till fall och fraktur och befolkningsbaserade studier kring äldres hälsa, funktionsförmåga och vård- och omsorgsutnyttjande.
Geriatrik tar hänsyn till samspelet mellan medicinska, psykologiska och sociala faktorer som påverkar sjuklighet och vilka möjligheter som finns till att förebygga sjuklighet. Det finns ett behov av ökade kunskaper inom äldreforskning för att bättre förstå och erbjuda rehabilitering. Men även för att se hur funktionsnedsättningar påverkar levnadsförhållanden och vilka behov av service och omvårdnad som finns. Detta är betydelsefull kunskap eftersom de allra äldsta ökar kraftigt i antal.
Avdelningen är lokaliserad till Clinical Research Centre vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. Verksamheten bedrivs i ett nära samarbete med Geriatrik, Skånes universitetssjukhus. Cirka 35 personer är knutna till avdelningen varav 7 postdoc/doc samt 13 doktorander.
Vi arbetar med ett flertal epidemiologiska kohortstudier såsom Gott Åldrande i Skåne (GÅS-SNAC) del i en nationell äldrestudie, Epihealth, 1914-års-män och Malmö Kost Cancer (MKC) studien.
Reportage om vår forskning
2016
Med fokus på den komplexa njuren
Äldre får inte tillräcklig smärtlindring
Högre risk för kvinnor att utveckla lungsjukdomen KOL
2015
Bättre hälsa med tidig information för hjärtsviktspatienter
Anhöriga till personer med demens och depression har den tyngsta bördan
Anhöriga blir själva sjuka av att vårda sina nära och kära
Blodtrycksfall ökar risken för minnesproblem, ny geriatrisk forskning
2014
Ny metod avslöjar fler farligt underviktiga äldre patienter
Hjärtsvikt och medicinering mot oro ökar fallrisken hos äldre