Kliniska vetenskaper, Lund

Medicinska fakulteten | Lunds universitet

IKVL-forskare i jättesatsning mot cancer

2017-09-14

IKVL-professorn György Marko Varga kommer att leda den europeiska delen av Cancer Moonshot, ett mångmiljardprojekt som forskarna hoppas ska resultera i fler effektiva behandlingar mot cancer och bättre diagnosmetoder. I paketet ingår också utveckling av ny teknologi och en mer individualiserad behandling.

Läs om projektet i en artikel i Dagens Nyheter, DN. Läs också en kort intervju nedan med György Marko Varga, som kommer att presentera den europeiska delen av projektet på en världskongress i Dublin.

Fyra snabba frågor till…

gyoergy marko varga
György Marko-Varga. Bild: Olle Dahlbäck

György Marko-Varga, IKVL-professor vid avdelningen för masspektrometri som kommer att leda den europeiska delen av det internationella cancerprojektet ”Cancer Moonshoot Project” som nyligen invigdes i Lund. En mångmiljardsatsning för att ”utveckla målsökande behandling och diagnos” inom området cancer. Du är på väg till Irland och ”The 16th Annual World Congress of the Human Proteome Organization”.

Vad blir fokus på världskongressen i år?

– Det blir presentationen av Cancer Moonshot.

USA:s tidigare vicepresident Joe Biden är inbjuden till kongressen.

– Ja, han kommer att hålla i en strategigenomgång och global plan för Cancer Moonshot.

Innan sommaren invigdes i Lund det Europeiska Cancer Moonshot centrat för ProteoGenomic-studier inom melanom. Får centrat något utrymme på världskongressen?

– Ja, jag kommer att hålla en presentation.

Det kommer kongressdeltagare från hela världen. Hur många kommer till Dublin?

– Mellan 1 500-2 000 personer. Kliniken och researchområdena inom cancer kommer att vara starkt representerade, men även personer inom ”Systems Biology” och ISB-institute of Systems biology kommer att närvara.

OLLE DAHLBÄCK

Relaterad artikel: