lu.se

Kliniska vetenskaper, Lund

Medicinska fakulteten | Lunds universitet

Hallå där…

2017-09-08

Pia Maly Sundgren, professor i diagnostisk neuroradiologi vid institutionen och ansvarig för European Society of Neuroradiologys (ESNR) årliga möte, det 40:e i ordningen, som i år hålls på Malmö Live den 13-17 september. Ett arrangemang där över 700 specialister från 60 länder strålar samman för att diskutera senaste rönen i ämnet. Det är väl bråda dagar för dig nu?

– Ja, det är mycket, men det är roligt att så många kommer till mötet. Vi ansökte om att få arrangera mötet för tre år sedan och fick klartecken för två år sedan. Jag är ansvarig för budgeten och det vetenskapliga programmet. De senaste månaderna har jag lagt mycket tid på planering och de senaste veckorna uppemot 3-4 timmar om dagen på de sista förberedelserna.  

pia maly sundgren
Professor Pia Maly Sundgren har bråda dagar nu. BIld: Olle Dahlbäck

Varje år är det fokus på olika diagnoser och behandlingar. Vad är fokus i år?

– Det blir extra fokus på stroke och neurodegenerativa sjukdomar som Parkinsons sjukdom, Multipel Skleros (MS), Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar. Men det vetenskapliga programmet innehåller även föreläsningar inom neuroradiologins övriga områden.

När du satt ihop det vetenskapliga programmet har du tänkt lite annorlunda än man gjort vid tidigare möten?

– Jag har försökt få ihop ett avancerat program där frågeställningar och tankar kring de senaste rönen får mer utrymme medan basala föreläsningar rörande vanligare diagnoser mindre.

Vad är en neuroradiologs främsta uppgift i vardagen?

– Vi ställer diagnoser på förändringar i centrala nervsystemet d.v.s. hjärnan och ryggmärgen såsom bl.a. hjärninfarkt, hjärnblödning, tumörer, MS, infektioner och degenerativa förändringar med hjälp av radiologiska bilder och funktionella studier, både hos vuxna och hos barn. Vi använder avancerad utrustning som datortomografi (DT), magnetisk resonanstomografi (MR) och angiografi (kärlröntgen). Interventionella neuroradiologer utför även behandling av patienter med vaskulära förändringar och i Lund är vi även involverade i smärtlindring hos patienter med svår ryggvärk.

Då fyller ni en viktig roll inom hälso- och sjukvården?

– Radiologin har stor betydelse, både vad gäller diagnostisering och behandling av patienter, och samarbetet mellan radiologer och andra kliniska experter är viktigt. Svensk radiologi är stark och den styrkan ska vi bevara.

Mötet får även celebert besök från Stockholm.

– Ja, H.M. Drottningen deltar under en eftermiddag då demenssjukdomar diskuteras, ett område som drottningen är speciellt intresserad av.

OLLE DAHLBÄCK