Intramed

Medicinska fakultetens interna webbplats

Hallå där...

mikael bodelsson
Från den 1 januari 2019 är Mikael Bodelsson prefekt vid IKVL. Foto: Olle Dahlbäck

...Mikael Bodelsson, professor i anestesiologi och intensivvård och överläkare vid Skånes universitetssjukhus i Lund. Den 1 januari 2019 tillträder du som prefekt för IKVL. Vad fick dig att anta uppdraget?

– Utmaningen. Att få prova något nytt men ändå jobba kvar på vårt fantastiska universitet. Jag har ju forskat och undervisat sedan 25-årsåldern och nu är jag inte ens medelålders längre. Det kan vara dags att byta spår. När institutionens valberedning frågade så behövde jag inte mycket betänketid.

Vad har du för förväntningar när du ska leda Lunds universitets största institution?

– De är höga. Institutionen har god ekonomi och ett effektivt kansli med stor arbetsglädje. Möjligheten att få arbeta nära de duktiga medarbetarna på kansliet är en stark orsak till att jag antagit utmaningen.

Vilka förväntningar tror du att anställda och andra knutna till institutionen har på dig?

– Vet egentligen inte. Universitetsfolk är av naturen skeptiker med stort behov att kunna jobba självständigt. Sedan IKVL bildades har vi haft prefekter som gett medarbetarna stor frihet under ansvar. Jag tror att många hoppas få fortsätta arbeta så och jag vill inte göra dem besvikna.

Du är inte helt ny i sammanhanget, då du haft uppdrag tidigare vid institutionen.

– Jag har successivt skolats in genom att vara avdelningschef och senaste åren ställföreträdande prefekt. Nu kan jag inte påstå att det sistnämnda uppdraget varit särskilt betungande men det har gett möjligheter att lära känna verksamheten inifrån.

Har du någon eller några visioner för den treårsperiod du snart tillträder?

– Det kan låta klyschigt men jag vill låta medarbetarnas visioner bli mina visioner. Inte tvärt om. Det är på golvet det händer. På sjukhuset, i lektionssalen, på labbet. Där finns kreativiteten, där föds idéerna. Jag hoppas kunna hjälpa till så idéerna kan utvecklas och omsättas i något praktiskt. Jag vet inte om jag kommer att lyckas men vill så långt det bara går skydda medarbetarna från onödigt administrativt arbete så de verkligen kan fokusera på kärnverksamheten. Jag vill också fördjupa samarbetet med våra viktigaste partners: sjukhusen och psykiatrin.

Hur tillgänglig kommer du att vara som prefekt, du är ju även överläkare?

– Bra fråga. Mitt mål är att kunna fortsätta arbeta kliniskt en dag i veckan för jag ser det som en styrka att ha en fot kvar i vården. Vi är en klinisk institution och den potentiella patientnyttan måste genomsyra det vi gör. Tror det är en fördel att ha arbetat på sjukhuset i Lund sedan examen 1987. Jag vet rätt väl hur sjukvården fungerar och känner många av dem som jobbar där.

När medarbetare vill träffa dig, vart ska de då vända sig?

– I januari flyttar IKVL:s kansli från Kampradhuset till F-huset på BMC. Jag räknar med att kunna vistas så mycket som möjligt av min arbetstid på tjänsterummet där och att min dörr ska kunna stå öppen.

Intervju: OLLE DAHLBÄCK