Publicera open access
Open access
Den engelska termen open access betecknar ett publiceringssätt där forskaren gör publikationer fritt tillgängliga på Internet och eliminerar därmed s.k. prenumerationsbarriärer.
Målet är att publicera kvalitetsgranskade vetenskapliga artiklar fritt tillgängliga på internet och därigenom stödja deras användning och genomslag.
Open Access inom medicin
Inom medicin har det tagits flera initiativ till att stödja fri tillgång till vetenskaplig information och att främja spridning av fria kvalitetsbedömda e-tidskrifter, s.k. open access-tidskrifter. Några av dessa initiativtagare är:
- BioMed Central
- PLoS – Public Library of Science
Forskningsfinansiärernas krav på open access
Forskningsfinansiärer ställer i allt högre utsträckning krav på att offentligt finansierad forskning även ska vara fritt tillgänglig.
Se de viktigaste finansiärernas krav på Universitetsbibliotekets webbplats:
Parallellpublicering
Parallellpublicering, eller self-archiving, innebär att forskare publicerar en kopia av en tidigare publicerad vetenskaplig artikel (eller annan publikation), vanligtvis i ett öppet arkiv. Syftet är att göra forskningsresultaten fritt tillgängliga och öka spridningen.
Möt forskningsfinansiärernas krav
Många förlag tillåter parallellpublicering, vilket är en form av open access, och det kan vara ett sätt för dig som forskare att möta forskningsfinansiärernas krav på open access-publicering. Flera förlag har dock en embargotid för parallellpublicering, dessa varierar från förlag till förlag.
LUCRIS är Lunds universitets system för forskningsinformation och fungerar även som ett öppet arkiv för parallellpublicerade artiklar. Parallellpublicerade artiklar i LUCRIS finns även tillgängliga via Europe PubMed Central.
Läs mer om parallellpublicering på Universitetsbibliotekets webbplats:
Finansiellt stöd till open access-publicering
Lunds universitet har sedan 2008 anslagit centrala medel till stöd för publicering i open access-tidskrifter.
Läs mer på Universitetsbibliotekets webbplats:
Springer Compact och andra förlagsavtal
Som forskare affilierad till Lunds universitet kan du även publicera artiklar open access utan kostnad via avtalet Springer Compact.
Lunds universitet har även avtal med ett antal andra förlag vilket ger tillgång till rabatter, fria eller subventionerade författaravgifter för publicering i OA- och hybridtidskrifter.
Läs mer på Universitetsbibliotekets webbplats: