Intramed

Medicinska fakultetens interna webbplats

Meny

Datahanteringsverktyg för kliniska forskningsstudier

Datahanteringsverktyg hjälper dig som forskare att samla, lagra och rapportera kliniska forskningsdata på ett säkert sätt.

REDCap – elektronisk datainsamling vid kliniska forskningsstudier

Medicinska fakulteten erbjuder REDCap som alternativ för elektronisk datainsamling vid forskningsstudier. Datahanteringsverktyget REDCap ger dig tillgång till case report-formulär samt möjlighet till datainsamling i realtid och dataverifiering/signatur. Du kan även upprätta en kalender för att schemalägga och övervaka kritiska steg i studien så som blodprov och patientbesök etcetera.

REDCap är kostnadsfri för affilierade forskargruppsledare vid Medicinska fakulteten. Ledare av en klinisk studie kan tilldela olika nivåer av åtkomst till medlemmarna i forskarguppen.

Logga in med ditt Lucat-konto (kräver REDCap-behörighet)

Logga in på REDCap på med.lu.se

Säkerhet

REDCap har tät säkerhetskopiering och säker tillgänglighetskontroll, vilket underlättar för dig som forskare att hantera kliniska forskningsdata i enlighet med gällande regelverk.


Kom igång med REDCap

För att kunna använda REDCap behöver du vara registrerad i Lucat och ha ett Lucat-konto.

Om du är anknuten till fakulteten och deltar som medarbetare i ett forskningsprojekt som använder REDCap är det inte säkert att du har ett Lucat-konto. Vänd dig i så fall till din forskningsledare eller kontaktperson vid Lund universitet för att få ett Lucat-konto.

Om du är forskningsledare för en affilierad forskare som saknar Lucat, kontakta den som är katalogansvarig eller prefekten på din institution och ansök om ett Lucat-konto för en universitetsanknuten forskare. Vanligast är att prefekten är beslutsfattare och beviljar Lucat.

Ansök om inloggningsuppgifter och behörighet för REDCap

Du ansöker om tillgång till REDCap i Lucat-portalen.

 1. Logga in med din Lucat på lucat.lu.se.
 2. Under Min sida – Mina behörigheter, ska du klicka på länken "Ansök om behörighet" längst upp till höger.
 3. Ange följande i drop down-menyerna:
  •   Behörigheter: IT-tjänster
  •   IT-tjänstgrupp: Forskningsadministration
  •   IT-tjänst: REDCap
  •   Behörighet: Användare
 4. Ansök.

Support

Bibliotek och IKT:s forskarstöd ger kostnadsfri RedCap support till affilierade forskargrupper vid Medicinska fakulteten. Kontakta oss via servicedesk@lu.se. Ange REDCap i rubriken.

Boka forskarstöd för att diskutera ditt projekt eller starta upp REDCap

Tjänsten boka forskarstöd kan användas för att boka ett fysiskt eller digitalt möte för att diskutera ditt aktiva projekt eller få hjälp med att komma igång med REDCap. Om inget särskilt behov finns så är mötet 1 ½ timme. Digitala möten sker via Zoom.

Felanmälningar

Om upplever att REDCap inte fungerar som du hade förväntat dig (fel/bugg) eller har önskemål om förbättringar eller förändringar i REDCap, öppnar du ett supportärende genom att skicka ett e-postmeddelande till servicedesk@lu.se. Ange REDCap i rubriken.


Utbildningar

Bibliotek och IKT:s forskarstöd erbjuder en kostnadsfri kurs i REDCap för affilierade forskargruppsledare. Vill du delta men är inte affilierad, kan du skicka en förfrågan till kursledaren Awa Jammeh
via servicedesk@lu.se.

Innehåll och anmälan REDCap-utbildning