Intramed

Medicinska fakultetens interna webbplats

Vetenskaplig kommunikation i teori och praktik

Aprile Clark, aprile.clark@med.lu.se och Matthias Bank, matthias.bank@med.lu.se

Examinator
Urban Gullberg

Forskarstuderande i början av sin forskarutbildning.

Kursspråk

Våren 2022
Vecka 3 - Kursen ges preliminärt i sal, men formatet kan komma att ändras. Om det sker, framgår det av denna sida samt av välkomstbrevet för kursen.
Vecka 17 - Kursen ges preliminärt i sal, men formatet kan komma att ändras. Om det sker, framgår det av denna sida samt av välkomstbrevet för kursen.

Hösten 2021
Vecka 36 - på engelska - kursen ges digitalt via Zoom.
Vecka 43 - på engelska - kursen ges digitalt via Zoom.
Vecka 46 - på engelska - kursen ges digitalt via Zoom.
Vecka 49 - på engelska - kursen ges digitalt via Zoom.

Observera att det är obligatorisk närvaro samtliga kursdagar.

Omfattning
Kursen motsvarar en veckas heltidsstudier (c:a 40 tim.). För godkänd kurs krävs närvaro och aktivt deltagande vid samtliga moment samt genomförande av egna uppgifter under kursen.

Poäng
1,5 högskolepoäng

Lokal
Meddelas de antagna till resp. kurs.

Deltagarantal
20 per kurs

Syfte
Syftet är att deltagarna ska utveckla förståelse för den vetenskapliga kommunikationsprocessens olika delar.

Mål:
Efter kursen ska doktoranden kunna:

• Förklara den vetenskapliga publiceringsprocessen innefattande exempel från det egna forskningsområdet samt olika publiceringsmodeller.
  • Utveckla en sökstrategi för den egna forskningen i relevanta databaser och reflektera över denna.
  • Skriftligt formulera på svenska den egna forskningen på ett klart och tydligt sätt för en målgrupp i ett populärvetenskapligt forum.
  • Skriftligt formulera den egna forskningen i ett vetenskapligt forum.
  • Muntligt ge kollegial konstruktiv kritik avseende vetenskaplig samt populärvetenskaplig text.
  • Tillämpa olika funktioner/verktyg för utvärdering av forskningens kvalitet, identifiera styrkor och svagheter och diskutera dessa.

Innehåll
Publiceringsmodeller, upphovsrätt, publiceringsprocessen, strukturerad informationssökning i ämnesrelaterade databaser, skriva vetenskapligt och populärvetenskapligt, revidera och korrigera text, vägar att sprida forskningsresultat,  utvärdering av forskningsresultat med kvalitativa och kvantitativa metoder, bibliometri, alitmetri, forskningsdatahanteringsplan, processer kring ansökan om forskningsanslag.

kursinnehåll
Kursen består av föreläsningar, grupparbeten, demonstrationer och praktiska övningar i informations- och forskningsdatahantering, i verktyg för kvantitativ utvärdering, i att identifiera samarbeten, citerade artiklar samt identifiera relevanta tidskrifter för egen publicering, gruppdiskussioner och redovisningar, samt hemuppgifter att skriva korta texter för olika målgrupper.

Examination
Aktivt deltagande i kursens samtliga delar, samt ett antal uppgifter:

• Skriftlig inlämningsuppgift om publiceringsprocessen.
  • Skriftlig inlämningsuppgift om egen forskning för målgrupp allmänheten.
  • Skriftlig inlämningsuppgift om egen forskning för målgrupp forskare.
  • Ge och ta konstruktiv kritik på texter med kurskollega.
  • Skriftlig inlämningsuppgift om informationssökningsstrategier utifrån eget projekt.

Rekommenderad litteratur finns i kursens LibGuide.

KURSPLAN

Ansökningsblankett

Ansök nu till till vårens obligatoriska kurser 2022! Sista dag för ansökan är 17 september.