lu.se

Experimentell medicinsk vetenskap

Medicinska fakulteten | Lunds universitet

Mat som förebygger diabetes

Tid: 2012-01-23 Kl 10:00
Sluttid: Kl 14:30
Plats: Universitetshusets aula, Lunds universitet
Kontakt: Katrin Ståhl, katrin.stahl@med.lu.se

Typ två-diabetes blir allt vanligare i västvärlden. Forskarna blir alltmer varse att vår kosthållning båda kan minska och öka risken för att utveckla diabetes och det så kallade metabola syndromet.

Måndagen den 23 januari presenterar fem forskare från Lunds universitets tvärvetenskapliga Antidiabetic Food Centre (AFC) nya resultat på området.

Det handlar om nypon som skydd mot hjärt- och kärlsjukdom, om mjölkproteinets speciella inverkan på blodsockret, om fördelen med att äta korn, hur antidiabetiska livsmedelskoncept minskar riskfaktorer och förbättrar minnet samt effekter av råg på cellnivå.

Dessutom bjuds på lunch baserad på AFC-forskning.

Seminariet vänder sig till journalister, hälso- och sjukvård, politiker, livsmedelsindustri, forskningsfinansiärer och forskare. Alla talare finns på plats hela dagen. Pressmaterial skickas ut den 23 januari. 

Anmälan: Seminariet är kostnadsfritt, men för vår planering vill vi ha din anmälan senast den 16 januari, om du vill ha lunch. Anmäl dig till ingrid.ristilammi@ffsc.lu.se
Deltagarantalet är begränsat. Ev frågor besvaras av bitr centrumföreståndare Maria Johansson (maria.johansson@ffsc.lu.se, 046-222 14 29) eller pressansvariga Kristina Lindgärde (kristina.lindgarde@kansli.lth.se, 046-222 07 69, 0709-75 35 00) och Katrin Ståhl (katrin.stahl@med.lu.se, 046-222 01 31).

Program
10.00

Intresse för livsmedelsbaserad prevention och företagande i Region Skåne, Hannie Lundgren, Forskningsdirektör Region Skåne
10.15

Antidiabetic Food Centre, Professor Inger Björck, centrumföreståndare för Antidiabetic Food Centre, Lunds universitet
10.30-11.00

Livsmedelsproteiner för underlättad blodsockerreglering; ny kunskap och nya användningsområden, Docent Elin Östman, Industriell näringslära och livsmedelskemi, Lunds universitet
11.00-11.30

Mat, måltider och minne, Dr Anne Nilsson, Industriell näringslära och livsmedelskemi, Lunds universitet
11.30-12.00

Effekter av råg på cellnivå, Professor Eva Degerman, Signaltransduktionsforskning, Lunds universitet
12.00-13.15

En lunchbuffé baserad på AFC-forskning kring ”Portföljkosten” serveras i Pelarsalen
13.30-14.00

Kan nypon skydda mot hjärt-kärlsjukdom?, Professor Cecilia Holm, Molekylär endokrinologi, Lunds universitet
14.00-14.30

Kolhydratrika livsmedels preventiva effekter; nya belägg för tarmflorans betydelse, Elin Johansson, doktorand, Industriell näringslära och Livsmedelskemi, Lunds universitet
Forskarna är verksamma inom det unika tvärvetenskapliga samarbetskonsortiet Antidiabetic Food Centre (AFC) vid Lunds universitet. VINN Excellence Centret Antidiabetic Food Centre är ett samarbete mellan Lunds Universitet, VINNOVA, Region Skåne, Aventure AB, Dr PersFood AB, MKS Umetrics, Procordia Food AB, Pågen AB, Semper AB och Sveriges Stäreksleproducenters förening upa.

2012

M Ti O To F L S
  1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31  

Kalendarier


Tipsa gärna Anna om du har saker som du vill ha med i kalendern!