lu.se

Bibliotek och IKT

Medicinska fakulteten | Lunds universitet

Meny

Låna och reservera

Låna böcker

LU-kort som lånekort för studenter och anställda

Student, forskare eller anställd vid Lunds universitet använder LU-kortet för att låna, reservera och beställa fjärrlån. Det går att använda RS-id kort som lånekort, men inte för utlåningsautomaten.

Nya studenter och nyanställda måste först hämta ut sitt LU-kort aktivera ditt kortet på något av biblioteken. Registrera gärna ett lånekonto innan du går till biblioteket och glöm inte att ta med giltig fotolegitimation och ditt LU-kort.

Låntagare som inte är anknutna till Lunds universitet får ett lånekort för externa låntagare. Fyll först i ansökan om lånekonto och hämta sedan ut ditt bibliotekskort vid något av våra bibliotek. Glöm inte ta med giltig fotolegitimation.

Använd PIN-koden för ditt LU-kort för utlåningsautomaten

Låntagare med LU-kort använder den PIN som hör till LU-kortet. Externa låntagare kontaktar våra informationsdiskar för PIN-kod.

Glömt din PIN-kod till LU-kortet?
Gå till LU-kortportalen och logga in med studentkonto eller Lucat:
   •   Mitt LU-kort

Lånetider

Lånetiden för kurslitteratur är två veckor. För övrig litteratur är lånetiden för studenter 182 dagar och för forskare/medarbetare vid LU 364 dagar, men boken kan krävas in efter 28 dagar om boken reserverats av annan låntagare.

Du är personligen ansvarig för dina lån och skyldig att notera och respektera lånetidens längd. Påminnelser och krav via e-post är en extra service.


Reservera böcker och förnya lån

I bibliotekskatalogen Lovisa kan du se på vilket bibliotek böckerna finns, reservera böcker och förnya dina lån, om boken inte är reserverad av annan låntagare. Omlån kan även göras i våra informationsdiskar. Lånetiden kan förnyas även om boken är försenad, om ingen står i kö. Du loggar in med ditt personnummer (12 siffror) och egenvalt lösenord.

Reservera bok i bibliotekskatalogen

  1. Klicka på Beställ/Köa vid det exemplar som du vill reservera eller beställa. Du kan reservera både utlånade och tillgängliga böcker, men inte tillgängliga kursböcker.
  2. Logga in med användarnamn och lösenord, och tryck sedan på Fortsätt, så ställs du automatiskt i kö på det första inkomna exemplaret med denna titel.
  3. Du kan hämta och lämna böcker på valfritt bibliotek, välj avhämtningsställe när du ställer dig i kö på utlånad bok eller när du beställer en tillgänglig bok. Boktransporterna tar cirka 1-3 dagar.
  4. När din bok finns inne för avhämtning får du automatiskt ett meddelande via e-post. Boken står kvar för avhämtning i 7 dagar.

Återlämna böcker

På Medicinska fakultetens tre bibliotek har vi låneautomater där du själv kan låna och lämna. Återlämningslådor står utanför biblioteken inne i byggnaderna på BMC, CRC samt HSC. I lådorna kan du lämna böcker när vi har stängt.

Förseningsavgifter kursböcker

Förseningsavgift på 10 kr per försenad kursbok. Förseningsavgiften tas ut från dagen efter lånetidens utgång. Det genereras inga förseningsavgifter på dagar då biblioteket har stängt eller på helger. Förseningsavgifter betalas i informationsdisken på något av våra bibliotek vid BMC, CRC eller HSC. Betalning sker med kort: Visa, MasterCard eller Maestro.

Om du är skyldig 100 kr eller mer i obetalda avgifter är du automatiskt avstängd från nya lån vid samtliga bibliotek inom LU.

Bok som inte återlämnas / Förlorad bok 

Om lån inte återlämnas trots två påminnelser skickar biblioteket en faktura och du som lånat blir skyldig att betala ersättningsexemplar samt bibliotekets hanteringskostnader (300 kr). Återlämnas boken efter att räkning skickats ut behöver räkningen inte betalas, dock förseningsavgift på boken. Likaså är du ersättningsskyldig om en bok du lånat blivit så förstörd att den måste kasseras.