Oktober månads artikel i LMFM: "Fysiska tester för att hitta äldre män med risk för fallskador?"

2011-11-01

Titel: "There is in elderly men a group difference between fallers and non-fallers in physical performance tests." Läs oktober månads vetenskapliga artikel i LMFM.

Artikeln, författad av Björn Rosengren, Eva L Ribom, Jan-Åke Nilsson, Osten Ljunggren, Claes Ohlsson, Dan Mellström, Mattias Lorentzon, Hans Mallmin, Marcia L Stefanick, Jodi Lapidus, Ping Chung Leung, Anthony Kwok, Elizabeth Barrett-Connor, Eric Orwoll, Magnus Karlsson, har valts ut till månades artikel i Lund Medical Faculty Monthly.

"This investigation has provided a large amount of information that confirms the assumption that fallers can be distinguished from non-fallers by considering group differences in both the results of physical performance tests and amounts of general activity. The authors also pointed out that the tests should be used primarily in epidemiological studies to identify groups with high prevalence of falls. In any case, this research has provided a necessary background for future studies that aim to design physical fall prevention programs for the elderly as a means of reducing pain and suffering in the older population."

Äldre män ramlar ungefär hälften så ofta som kvinnor, men när de ramlar blir konsekvensen ofta allvarligare. Hittills har fallrisk och benskörhet mest studerats hos kvinnor, men i en stor internationell studie som nu närmar sig sitt slut tittar man bland annat på fallskador hos äldre män.