lu.se

Kliniska vetenskaper, Malmö

Medicinska fakulteten | Lunds universitet

Institutionen för kliniska vetenskaper, Malmö

Välkommen till institutionen för kliniska vetenskaper i Malmö (IKVM)! Institutionen tillhör medicinska fakulteten vid Lunds universitet och är strategiskt placerad tillsammans med Skånes universitetssjukhus. 

Här finns patientnära forskningsmiljöer för det 60-tal forskargrupper som är aktiva vid institutionen. Verksamheten spänner över ett brett fält – från molekylärmedicin till ett folkhälsoperspektiv. Delar av forskningen ingår i LUDC - Lunds Universitets Diabetescenter - ett av världens främsta på diabetesforskning.

Institutionen medverkar i två utbildningar som Lunds universitet bedriver i Malmö: mastersprogrammet i folkhälsovetenskap samt delar av läkarutbildningen (grundnivå).

Nya avhandlingar


Porträttfoto av Andreas Vilhelmsson. Foto: Ida Knutsson
Patienter kan ge kunskap om antidepressiva

2014-03-24 Nu har svenska patienters egna erfarenheter av antidepressiva läkemedel som behandling för depression analyserats. De biverkningsrapporter som konsumenterna skrivit innehöll mer information än det nuvarande etablerade rapporteringssystemet, enligt en ny avhandling från Andreas Vilhelmsson.


Hur kan ny genetisk kunskap förebygga hjärt-kärlsjukdom?

2014-03-21 Det finns en mängd faktorer som ökar risken att drabbas av åderförkalkning och därmed också hjärtinfarkt och stroke. En del kan man själv påverka och behandla medan annat är förutbestämt. Viktor Hamrefors har i sitt avhandlingsarbete undersökt hur ny genetisk kunskap kan användas.

Aktuellt


Diabeteskoppling till immunförsvaret

2014-04-14 Delar av immunförsvaret kan styra insulinproduktionen vid diabetes. Det är innebörden av ett nytt och oväntat fynd från Ulrika Krus m.fl. forskare som nu presenteras i Cell Metabolism.


Porträttfoto av Aliasghar Ahmad Kialdaliri Foto: Björn Martinsson

En prislapp på diabetes

2014-04-08 VIDEO  I Sverige bedöms ca 350 000 personer ha typ 2 diabetes. Trots omfattningen saknas samhällsekonomiska beräkningsmodeller som bygger på svenska registerdata. Aliasghar Ahmad Kialdaliri vill lösa detta.


Utvecklar gentest som förutsäger smärta

2014-04-01 Mellan 30 och 40 procent av alla patienter har mer ont än de borde efter sin operation. Detta vill Anna Persson, läkare och doktorand vid kliniken för anestesivård i Malmö, ändra på.


Undersökning klinisk forskningsavdelning. Foto: Roger Lundholm
SCAPIS startar i Malmö

2014-03-24 Nu går startskottet för befolkningsstudien SCAPIS i Malmö. 5 000 deltagare ska rekryteras i jakten på nya rön om hjärt-kärlsjukdomar.


Gynnsam mutation skyddade mot diabetes

2014-03-17 För första gången i diabetessammanhang har en mutation har visat sig vara fördelaktig identifierats. Individer med mutationen insjuknar inte trots att de har flera av de klassiska riskfaktorerna, fetma, hög ålder och hälsoskadlig livsstil.


Se filmen om forskningsstudien EpiHealth

2014-03-13 EpiHealth är en storskalig svensk forskningsstudie som genomförs av universiteten i Lund och Uppsala. Nu finns en film om studien vars syfte är att undersöka hur vanliga folksjukdomar kan uppkomma som ett samspel mellan livsstilsfaktorer och gener.


Porträttfoto av Aleksander Giwercman. Foto: Kennet Ruona
Professor i reproduktion installeras

2014-03-12 Den 14 mars installeras Aleksander Giwercman som professor i reproduktionsmedicin.


Epigenetik kan spela stor roll vid utveckling av diabetes

2014-03-07 Människor med typ 2 diabetes har epigenetiska förändringar i arvsmassan som friska personer inte har. Det visar en ny stor kartläggning gjord av forskare vid Lunds universitets diabetescentrum.


Insulin och muskelceller i fokus för LUDC-pris

2014-02-14 Anna Krook vid Karolinska institutet prisas av Diabetesprogrammet vid Lunds universitets Diabetescentrum. Anna Krook får priset för framstående yngre forskare för sin banbrytande forskning om vad insulinet gör i muskelcellerna.


Inte självklart att skydda sig på resan

2014-02-06 Nya enkätresultat visar att unga vuxna ofta inte använder kondom vid sex under resor och vistelser utomlands. Resultaten presenterades i samband med en konferens den 6 februari. Doktoranden Mats Sundbeck berättar mer om studien i ett inslag i TV4.


Premiär för anslag från Bundys stiftelse

201414-02-06 Två av institutionens forskare, Alexandru Schiopu och Sebastian Palmqvist, fanns med bland de första mottagarna av forskningsbidrag till unga forskare från Eva och Göran Bundys stiftelse.


Många unga kvinnor utsatta enligt ny studie

2014-02-04 I en ny enkätstudie från universitetet uppgav mer än var tredje kvinna i åldern 18-29 år att de någon gång blivit utsatt för en sexuell handling mot sin vilja. Anette Agardh vid enheten för socialmedicin och global hälsa är huvudansvarig för studien, och hon är inte förvånad över resultatet.


Fetmakirurgi lyft för insulinproducerande celler

2014-02-03 Merparten av gastric bypass-opererade patienter tillfrisknar från sin typ 2-diabetes. Orsaken kan vara att de insulinproducerande betacellerna blir fler och bättre efter operationen. Det visar ny forskning från Nils Wierup på institutionen.


Metoden som kan minska antalet oväntade dödsfall

2014-02-03 Genom att låta en systematisk övervakningsmetod komplettera "den kliniska blicken" finns möjlighet att undvika en majoritet av de oväntade dödsfallen på sjukhusen. De nya forskningsresultaten fr bl.a. Gitte Bunkenborg och Jonas Åkeson har nu utnämnts till Månadens artikel vid medicinska fakulteten på Lunds universitet.

Aktuella avhandlingar


 

Nyhetsarkiv

Diabetesportalen/LUDC

Besök Lunds universitets webbplats om aktuell diabetesforskning:

Lunds universitets diabetescentrum (LUDC)

Konferenser och seminarier

Forskningens dag 2013: Leder rör oss alla - se webbinspelning i efterhand

Urologi - 29th Annual EAU Congress, Stockholm 11-15 april 2014

 

Medicinska fakulteten

För fler länkar inom medicinska fakulteten och Lunds universitet - se Genvägar högst upp på sidan

Halvtidskontroller

Halvtidskontroller vid institutionen

Externa länkar

Hitta hit