lu.se

Kliniska vetenskaper, Lund

Medicinska fakulteten | Lunds universitet

Meny

Institutionen för Institutionen för kliniska vetenskaper, Lund

kristina aaltonen
Kristina Aaltonen och hennes forskarkollegor har tagit fram en metod för att kunna fastställa karaktär på tumörceller i blodet hos bröstcancerpatienter. Bild: Olle Dahlbäck

Cirkulerande tumörceller karaktäriseras

Cirkulerande tumörceller (CTC) hos bröstcancerpatienter lämnar primärtumören i bröstet, tar sig ut i blodbanan eller det lymfatiska systemet och kan bilda metastaser på andra ställen i kroppen. För de bröstcancerpatienter som drabbas av spridd cancer är progonsen sämre och sjukdomen kan inte längre botas. 

Därför pågår intensiv forskning på cirkulerande tumörceller och nu har en forskargrupp vid Lunds universitet funnit en metod för att karaktärisera tumörcellerna. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Journal of Translational Medicine. (IKVL)


Hallå där...

bo akerstrom 001
Bo Åkerström, till vardags forskare på BMC och på fritiden rockstjärna. Bild: Olle Dahlbäck

Bo Åkerström, professor och forskare i infektionsmedicin vid institutionen och sångare i kultbandet Torsson. Ni har just spelat på Sweden Rock och det ryktas om att det blir fler spelningar i sommar. Blir det något mer gig i Skåne? 

– Det blir två spelningar på Öland, Kackelstugan den 29-30 juni, en på Liseberg den 27 augusti, Varberg 28 augusti och tre kvällar på raken på Victoriateatern i Malmö den 10-12 september. (IKVL)


Fler patienter skickades hem från akuten när sjukhuset var fullt

mathias blom
Mathias Blom har studerat förhållandena på akutmottagningen i Helsingborg. Bilden är tagen utanför akutmottagningen i Lund. Bild: Olle Dahlbäck

Bristen på vårdplatser på sjukhusen innebär inte enbart att patienterna får vänta länge på akutmottagningarna. Den innebär också att fler patienter skickas hem från akutmottagningarna. 

– Det sker en prioritering beroende på hur många vårdplatser som finns tillgängliga. Den patient som läggs in den ena dagen, skulle kanske inte lagts in nästa dag, säger Mathias Blom, läkare i Norrbottens läns landsting och doktorand vid Lunds universitet, som i sitt avhandlingsarbete studerat förhållandena på akutmottagningen i Helsingborg mellan åren 2011-2012. En period som omfattar 118 668 akutbesök. (IKVL)


Lundaforskare använder magnetkamera för att upptäcka dold hjärtsjukdom

Bröstsmärta och EKG-förändringar vid ansträngning innebär en ökad risk för allvarlig hjärtsjukdom även om förträngningar i kranskärlen inte syns vid en röntgenundersökning av hjärtat. Cardiac Syndrome X, som tillståndet ibland kallas och som är vanligare hos kvinnor, undersöks nu närmare av ett forskarteam i Lund med hjälp avancerad magnetkamerateknik. (Aktuellt om Vetenskap & Hälsa)


Knapp seger för Klinisk fysiologi

braennboll 007
Det vinnande laget i 2015 års IKVL-brännboll framför Ideon Gateway: Avdelningen för Klinisk fysiologi. I stående raden skymtar Bo Baldetorp, prefekt vid IKVL. Bild: Olle Dahlbäck

Det blev ”same procedure as every year”, för att citera en klassisk sketch som sänds på TV varje nyårsafton sedan urminnes tider. Men det var jämnare än på många år när IKVL arrangerade den årliga brännbollsmatchen. Det regerande mästarlaget från Kliniks fysiologi vann dock till slut med 145-138, sju futtiga poäng!


Freddy Ståhlberg blir director för molekylärt medicinskt forskningscentrum i Lund

Freddy Ståhlberg har fått uppdraget att etablera, leda och bygga upp världsledande forskning inom ramen för Wallenberg Centre of Molecular Medicine at Lund University. Centrumet har fokus på regenerativ medicin framför allt inom nerv- och muskelsystem, andningsvägar, blodsystemet, hjärt-kärlsystemet och endokrina systemet.

Freddy Ståhlberg, professor i magnetresonansfysik vid Lunds universitet, ska leda centrumet parallellt med uppdraget som chef för Lund University Bioimaging Center (LBIC).


Disputationer

-


Halvtidskontroller

SEPTEMBER
1 Maria Ekholm, onkologi och patologi. Prognostic and predective factors in breast cancer, with focus on quality assurance and long-term effects of adjuvant tamoxifen treatment. (Onkologiska klinikens konferensrum, vån 4 i "gamla onkologhuset", SUS, Lund, kl 10.00).

4 Catharina Borna, medicin, akutsjukvård. Early diagnostic evaluation of patients with possible acute coronary syndrome with special emphasis on troponin T. (Konferensrummet EA, plan 2, SUS, Lund, kl 13.00).

25 Maria Simonsson, onkologi och patologi. Genes, lifestyle and protein expression in breast cancer. (Knoferensrummet, bottenvåningen, Kampradhuset, Barngatan 2 B, Lund, kl 13.30).


Nyhetsrullen 

Cirkulerande tumörceller (CTC) hos bröstcancerpatienter lämnar primärtumören i bröstet, tar sig ut i blodbanan eller det lymfatiska systemet och kan bilda metastaser på andra ställen i kroppen. För de bröstcancerpatienter som drabbas av spridd cancer är progonsen sämre och sjukdomen kan inte längre botas. (IKVL)

Bo Åkerström, professor och forskare i infektionsmedicin vid institutionen och sångare i kultbandet Torsson. Ni har just spelat på Sweden Rock och det ryktas om att det blir fler spelningar i sommar. Blir det något mer gig i Skåne? (IKVL)

Det blev ”same procedure as every year”, för att citera en klassisk sketch som sänds på TV varje nyårsafton sedan urminnes tider. Men det var jämnare än på många år när IKVL arrangerade den årliga brännbollsmatchen. Det regerande mästarlaget från Kliniks fysiologi vann dock till slut med 145-138, sju futtiga poäng!