lu.se

Bibliotek och IKT

Medicinska fakulteten | Lunds universitet

Meny

Lånekort och låneregler

Lånekort vid Lunds universitet

Lånekortet gäller vid samtliga bibliotek inom Lunds universitet. Under hösten kommer biblioteken vid Lunds universitet att börja byta ut alla befintliga lånekort mot ett sk LU-kort, ett passerkort som används vid flera fakulteter idag.

Är du student, forskare eller anställd vid Lunds universitet så kommer du behöva ha ett LU-kort för att låne och beställa fjärrlån.

  1. Har du inte redan ett LU-kort så måste du skaffa det först.
  2. Skapa sedan ett lånekonto online via formuläret nedan. När du är klar så får du ett bekräftelsemail med dina inloggningsuppgifter.
  3. Innan du kan låna måste du besöka ett av våra bibliotek för att komplettera en del information. Ta med ditt LU-kort!

Ange rätt e-postadress
Meddelanden om lån och böcker för avhämtning meddelas endast via e-post. Personal och studenter uppger sin LUCAT- respektive student- e-postadress.

Se till att du har angett rätt e-postadress, om inte kan du lätt ändra det genom att logga in på ditt konto i bibliotekskatalogen.


Låneregler

Lånetider

Lånetiden för kurslitteratur är två veckor. För övrig litteratur är lånetiden för studenter 182 dagar och för forskare/medarbetare vid LU 364 dagar, men boken kan krävas in efter 28 dagar om boken reserverats av annan låntagare.

Du ansvarar för dina lån
Du är personligen ansvarig för dina lån och skyldig att notera och respektera lånetidens längd. Observera att påminnelser och krav via e-post enbart är en extra service – det är alltid ditt ansvar som lånar att själv notera lånetiden. Det är viktigt att du har en fungerande e-postadress då lånemeddelanden och krav endast skickas som e-post.


Förseningsavgifter kursböcker

Förseningsavgift på 10 kr per försenad kursbok. Förseningsavgiften tas ut från dagen efter lånetidens utgång. Det genereras inga förseningsavgifter på dagar då biblioteket har stängt eller på helger.

Om du är skyldig 100 kr eller mer i obetalda avgifter är du automatiskt avstängd från nya lån vid samtliga bibliotek inom LUB. För varje försenad bok kan man bli skyldig högst 280 kr, alltså 28 dagars avgift.

Bok som inte återlämnas / Förlorad bok 

Om lån inte återlämnas trots två påminnelser skickar biblioteket en faktura och du som lånat blir skyldig att betala ersättningsexemplar samt bibliotekets hanteringskostnader (300 kr). Återlämnas boken efter att räkning skickats ut behöver räkningen inte betalas, dock eventuell förseningsavgift på boken.

Om du på något sätt förlorar en bok du lånat blir du ersättningsskyldig. Likaså är du ersättningsskyldig om en bok du lånat blivit så förstörd att den måste kasseras.